Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin
Man working with dangerous viruses in the laboratory

Επιδημία, χαρακτηρίζεται η έξαρση μιας μολυσματικής ασθένειας η οποία σε μια σχετικά σύντομη χρονική περίοδο προσβάλλει μεγάλο αριθμό ατόμων. Με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού που ξέσπασε στη Κίνα ας δούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής με τους οποίους θα προστατευθούμε εμείς αλλά και η οικογένεια μας.

Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστικά εξογκώματα σαν στέμμα που βλέπουν οι επιστήμονες όταν τους εξετάζουν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Ο κορωνοϊός της Γουχάν προκαλεί οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που αποτελεί την κυριότερη αιτία που τελικά οδηγεί στον θάνατο του ασθενούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα του κορωνοϊού 2019-nCoV είναι της τάξης του 3% πολύ μικρότερη σε σχέση με τον ιό SARS που έφτανε περίπου στο 10%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιθανόν ο νέος κορωνοϊός να πέρασε στους ανθρώπους από την κατανάλωση του κρέατος του φολιδωτού μυρμηγκοφάγου. Η επώαση της νόσου υπολογίζεται σε μία έως δεκατέσσερις μέρες ενώ μεταδίδεται, όπως οι συνηθισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού, κυρίως με το φτέρνισμα και τον βήχα.

Πως αντιμετωπίζεται ο νέος κορωνοϊός;

Για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μαζικής διάδοσης της λοίμωξης είναι σημαντικό η πολιτεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες να φροντίσουν να ανιχνεύσουν έγκαιρα τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί ώστε να τους οδηγήσουν στους κατάλληλους χώρους νοσηλείας που θα αποτρέπουν και την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Όσον αφορά τον πληθυσμό ισχύουν οι βασικοί κανόνες προφύλαξης που εφαρμόζονται στις περισσότερες περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού.

  1. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  2. Αποφεύγουμε να αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας με άπλυτα χέρια.
  3. Αποφεύγουμε την στενή επαφή με τους άρρωστους και χρησιμοποιούμε χειρουργική μάσκα.
  4. Μένουμε στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι αφού έχουμε λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
  5. Όταν θα βήξουμε ή θα φταρνιστούμε χρησιμοποιούμε μαντήλι μιας χρήσεως το οποίο στη συνέχεια θα πετάξουμε στα σκουπίδια.
  6. Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε συχνά όλα τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζουμε καθημερινά.
Next Post

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας; Φυσικά και υπάρχουν και σε εποχές πανδημίας όπως αυτές που ζούμε σήμερα καλό είναι να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα κατάλληλα εφόδια για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που αποτελεί και την άμυνα του οργανισμού μας. Οι διατροφολόγοι, προτείνουν τροφές πλούσιες σε […]