Η άγνωστη ζωή του Έλον Μασκ

admin

Ο Έλον Μασκ δεν είναι η περίπτωση του επιχειρηματία που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος. Αποτελεί τον ορισμό του οραματιστή που έχει επενδύσει στις νέες τεχνολογίες και έχει θέσει τον πήχη των επιδιώξεων του σε τόσο υψηλό επίπεδο που μόνο αυτός μπορεί να το ξεπεράσει. Δημιούργησε εταιρείες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία.

Γεννήθηκε το 1971 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Γονείς του είναι ο Έρολ Μασκ, μηχανολόγος μηχανικός και η Μάγιε Χάλντεμαν, μοντέλο από τον Καναδά. Έχει δυο αδέρφια τον Κίμπαλ και την Τόσκα. Σε ηλικία 10 ετών, θα δει για πρώτη φορά υπολογιστή και μόλις δυο χρόνια αργότερα αφού μάθει μόνος του προγραμματισμό, θα δημιουργήσει ένα παιχνίδι που θα καταφέρει να πουλήσει σε ένα περιοδικό υπολογιστών για 500 δολάρια.

Το 1989, 8a μετακομίσει στην χώρα της μητέρας του τον Καναδά και θα εγγραφεί στο πανεπιστήμιο Κουίνς του Οντάριο. θα συνεχίσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ, στη φυσική στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια από το οποίο θα αποκτήσει και πτυχίο οικονομικών επιστημών. Μαζί με τον αδερφό του το 1995, ιδρύουν την εταιρεία Zip2, μια διαδικτυακή εταιρεία η οποία παρείχε υπηρεσίες καταλόγου εμπορικών επιχειρήσεων. Σύντομα θα καταφέρει να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τις εφημερίδες Τάιμς της Νέας Υόρκης και την Chicago Tribune. Ένας γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της εταιρείας και θα τραβήξει το ενδιαφέρον της Compaq η οποία και θα εξαγοράσει την Zip2 για 341 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1999 ο Μασκ, με κεφάλαιο 10 εκατομμύρια δολάρια θα ιδρύσει τον διαδικτυακό τόπο X.com ο οποίος ειδικεύεται σε οικονομικές συναλλαγές μέσω Email. Η εταιρία σύντομα θα συγχωνευτεί με μια άλλη εταιρία που βρισκόταν και αυτή στο ξεκίνημα της και ονομάζονταν PayPal. Η νέα εταιρεία με το όνομα PayPal πλέον θα γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση και θα εξαγοραστεί δυο χρόνια αργότερα από το eBay για το ποσό του 1.5 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μετοχές.

Ο Μασκ, το 2002 θα βάλει εμπρός το πιο φιλόδοξο σχέδιο του που θα είναι η εξερεύνηση του διαστήματος. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να συνεργαστεί με Ρωσικές εταιρείες για την κατασκευή πυραύλων, θα αποφασίσει τελικά ότι είναι προτιμότερο να ιδρύσει μια δική του εταιρεία η οποία θα αναλάβει αυτό το έργο. Επενδύοντας 100 εκατομμύρια δολάρια θα ιδρύσει την SpaceX, η οποία σε επτά χρόνια θα καταφέρει να εκτοξεύσει το Falcon 1, το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό όχημα το οποίο θα τοποθετήσει δορυφόρο σε τροχιά. Αργότερα θα συνάψει συμβόλαιο με την NASA για την μεταφορά με τα οχήματα Dragon προμηθειών και εξοπλισμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι επιτυχίες αυτές του θα δώσουν την ευκαιρία να εκφράσει το όραμα του για την πραγματοποιήσει αποστολών στον πλανήτη Άρη και την δημιουργία μόνιμης αποικίας σε αυτόν.

Το 2004, θα επενδύσει στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors και θα αναλάβει την διεύθυνση της. Η τεχνολογία για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακόμα στα σκαριά, αυτό όμως δεν θα τον εμποδίσει ώστε να προωθήσει καινοτόμες λύσεις που θα προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία και θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους καθιστώντας τα ανταγωνιστικά και αξιόπιστα.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει δυο ακόμα πρωτοποριακές ιδέες του που είναι η SolarCity που έχει να κάνει με την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και το Hyperloop που είναι ένα επίγειο σύστημα μεταφοράς επιβατών που επιτυγχάνει ταχύτητες ανώτερες ακόμα και από τις αεροπορικές πτήσεις.

Η περίπτωση του Έλον Μασκ είναι ένα φαινόμενο που συναντάται πολύ σπάνια, όταν σε ένα πρόσωπο συνυπάρχουν ο επιχειρηματίας, ο εφευρέτης και ο οραματιστής. Το μείγμα δηλαδή του ανθρώπου που μπορεί να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας.

Next Post

Κοκτέιλ με Τζιν και βότανα

Ένα απολαυστικό κοκτέιλ με τζιν, αρωματικά βότανα και χυμό μήλου. Θεωρείται ιδανικό ποτό για χειμερινές νύχτες χαλαρώνοντας δίπλα στο τζάκι. Είναι εύκολο να το φτιάξουμε με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Η παρασκευή του δεν θα μας πάρει περισσότερο από πέντε λεπτά. Συστατικά 100 ml Τζιν 400 ml χυμός […]