Αλήθειες και μύθοι για τον κορωνοϊό

admin

Μαζί με την διασπορά του κορωνοϊού παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια τεράστια διασπορά ψευδών και ανακριβών ειδήσεων που συμβάλουν στην παραπληροφόρηση του κοινού αναφορικά με την πανδημία. Οι μύθοι σχετικά με τον κορωνοϊό έχουν πάρει και αυτοί με την σειρά τους, την μορφή επιδημίας.

1. Πρέπει να φοράμε όλοι μάσκα.

ΛΑΘΟΣ. Μαζί με την επιδημία γιγαντώθηκε η μανία απόκτησης και χρήσης της μάσκας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μάσκα θα πρέπει να φοριέται αυστηρά από ασθενείς ή γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Η μεγαλύτερη συμβολή της είναι να εμποδίσει εκείνον που νοσεί να μεταδώσει τον ιό στους άλλους

2. Οι νέοι δεν νοσούν, αλλά μόνο οι ηλικιωμένοι.

ΛΑΘΟΣ. Όλοι μπορεί να νοσήσουν, απλά στην μικρότερες ηλικίες τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με σοβαρό ιατρικό ιστορικό φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι καθώς ασθενούν σοβαρά

3. Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα.

ΛΑΘΟΣ. Ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή ακόμα σε ειδικές περιπτώσεις για 2 με 3 ημέρες. Είναι απίθανο όμως να επιβίωση αφού εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες που περιλαμβάνει ένα ούτως ή άλλως πολυήμερο ταξίδι έως την Ελλάδα

4. Ο κορωνοϊός ζει στον λαιμό. Αν πιεις πολύ νερό, ο ιός θα μεταφερθεί στο στομάχι και θα σκοτωθεί απ’ τα γαστρικά υγρά.

ΛΑΘΟΣ. Αν ο ιός εισέλθει μέσω του λαιμού και πάλι θα διεισδύει στα κύτταρα. Δεν μπορείς να τον απομακρύνεις με το νερό.

5. Το Καλοκαίρι που ο καιρός θα είναι πιο ζεστός, θα απαλλαχθούμε απ’ τον ιό.

ΛΑΘΟΣ. Ο COVID-19 είναι ένας νέος ιός και δεν γνωρίζουμε αν αναστέλλεται η δράση του με την ζέστη. Οι επιστήμονες ελπίζουν να συμβεί ότι συνήθως γίνετε και με της άλλες εποχικές ιώσεις.

6. Το Καλοκαίρι, ο ιός θα εξαπλωθεί περισσότερο λόγω των κουνουπιών.

ΛΑΘΟΣ. Ο κορωνοϊός είναι ιός του αναπνευστικού και δεν μεταδίδεται με το αίμα.

7. Τα κατοικίδια μπορούν να μεταφέρουν τον ιό.

ΛΑΘΟΣ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πραγματοποίησε έρευνες που διαπίστωσαν πως ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί σε σκύλους και γάτες, επομένως δεν μπορούν να το μεταδώσουν με την σειρά τους στον άνθρωπο. Στη μια περίπτωση που έγινε γνωστή στην Κίνα, διαπιστώθηκε αργότερα ότι έγινα λάθος. Ο σκύλος δεν νόσησε ποτέ.

8. Η κοινωνική απομόνωση είναι μια υπερβολή. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα νοσήσουν.

ΛΑΘΟΣ. Απόδειξη ότι αυτή η θεωρία είναι λάθος αποτελεί η περίπτωση της Ιταλίας η οποία καθυστέρησε να λάβει μέτρα περιορισμού με αποτέλεσμα να μετρά χιλιάδες νεκρούς.

9. Τα αντισηπτικά είναι καλύτερα απ’ το σαπούνι και το νερό.

ΛΑΘΟΣ. Το σαπούνι και το νερό σκοτώνουν και απομακρύνουν τον ιό από το δέρμα, ενώ καθαρίζουν ταυτόχρονα και τα χέρια μας. Αν πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και τηρούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής δεν χρειαζόμαστε το αντισηπτικό.

10. Ο COVID-19 είναι βιολογικό όπλο.

ΛΑΘΟΣ. Είναι μια φήμη που δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο. Αν κάποιο κράτος δημιουργούσε ένα νέο θανατηφόρο ιό είναι σίγουρο ότι τα υπόλοιπα κράτη θα έσπευδαν να το καταγγείλουν.

Next Post

Κινητό τηλέφωνο που δεν χρειάζεται μπαταρία

Ερευνητές του University of Washington στο Σιάτλ, έφτιαξαν ένα κινητό τηλέφωνο που συλλέγει ενέργεια από τα ραδιοσήματα, ή από το φως. Το κινητό καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια για την πραγματοποίηση κλήσεων σε σχέση με τις ανάλογες συσκευές που ήδη χρησιμοποιούνται, ενώ για την κατασκευή του, χρησιμοποιήθηκαν υλικά που είναι ευρέως […]