Το τέλος των μαμούθ

admin

Το μαμούθ θεωρείται ο πρόγονος του σημερινού ελέφαντα, το οποίο πριν από χιλιάδες χρόνια εξαφανίστηκε. Οι επιστήμονες ακόμα αναζητούν την αιτία του αφανισμού του. Ο καθηγητής Γεωλογίας Ράσελ Γκράχαμ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια εκπόνησε μια μελέτη που επιχειρεί να δώσει απάντηση σε αυτό μυστήριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή Γκράχαμ, μια τελευταία αποικία των μαμούθ υπήρχε στη νήσο του Αγίου Παύλου, κοντά στην Αλάσκα. Συγκεκριμένα, πριν από 5.600 χρόνια και αφού είχαν αφανιστεί τα τριχωτά μαμούθ από τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, κάποια από αυτά τα τεράστια θηλαστικά κατάφερναν να επιβιώνουν στο μικρό νησί της Αλάσκας το οποίο όμως συνδέονταν με την ξηρά αφού ο Βερίγγειος Πορθμός εκείνη την εποχή ήταν παγωμένος.

Όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας μετά την τελευταία περίοδο των παγετώνων, προκάλεσε την τήξη των πάγων που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη δημιουργία ενός απομονωμένου νησιού στο οποίο παγιδεύτηκαν τα μαμούθ καθώς και άλλα ζώα.

Η έκταση του νησιού μίκραινε συνεχώς με επακόλουθο οι λίμνες του γλυκού νερού από όπου θα μπορούσαν τα ζώα να πιούν, άρχισαν να εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη. Οι ανάγκες του πελώριου θηλαστικού σε γλυκό νερό ήταν μεγάλες. Έτσι, η έλλειψη νερού ήταν η αιτία της εξάλειψης των τελευταίων μαμούθ επί της Γης.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και σήμερα ο πλανήτης. Ας ελπίσουμε ο άνθρωπος ως ευφυέστερος από τον τεράστιο πρόγονο του ελέφαντα να παραδειγματιστεί και να καταφέρει να την αντιμετωπίσει για να μην έχει και αυτός το ίδιο τέλος.

Αφήστε μια απάντηση

Next Post

VTOL X-Plane: Ένα επαναστατικό αεροσκάφος

Η δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης έχει καθιερώσει το ελικόπτερο ως το βασικό όχημα μεταφοράς προσωπικού και φορτίων σε περιοχές που δεν υπάρχει αεροδρόμιο. Το ελικόπτερο όμως αντιμετωπίζει λόγω του σχεδιασμού του ένα σημαντικό μειονέκτημα που είναι η ιδιαίτερα χαμηλή του ταχύτητα. Αντίθετα, τα αεροσκάφη τεχνολογίας VTOL (Vertical Take-Off and […]